HET OPROMEN

HET NATUURLIJK OPROMEN: Eens gemolken moet de melk ontroomd worden om boter te maken. Natuurlijk opromen is het boven drijven van het vette deel van de melk zodra de melk een tijdje rustig staat. (vet is lichter dan water) De ontroming gebeurde in houten teilen of oproomkommen. Later kwamen er teilen in aardewerk voor. De verkregen room wordt daarna afgeschept en gebruikt om boter te karnen, de rest was afgeroomde melk of ook “ondermelk” genoemd.

HET OPROMEN MET KOELING: De melk werd gekoeld door het omringende water in een Swartzvat daardoor kwam de room vlugger naar boven. Bij afkoeling tot 2C kon men 95% van de room afscheppen na 12 uur opromen.

HET ONTROMEN DMV EEN CENTRIFUGE: Het principe van de afromer werkt als volgt : door de middelpuntvliedende kracht vliegt het zwaarste , de afgeroomde melk, naar de buitenkant. De lichtste fraktie, de room, blijft langs de binnenkant. Zo worden de 2 componenten van elkaar gescheiden, dit noemt men ontromen.