KAAS
Kaas bestaat hoofdzakelijk uit de vaste delen die in de melk aanwezig
zijn, namelijk eiwit en vet.
Bij het kaasmaken komt het er vooral op aan de vaste stoffen in de melk te binden en te scheiden
van de vloeistof (wei).
De "Vlaemschen keese" werd vooral op de vruchtbare polders
van de kustvlakte gemaakt en was zeer gekend.
In 1163 staat de "Vlaemschen keese" al vermeld in
geschriften over Nieuwpoort waar tot op het einde van de 18e eeuw
een grote kaasmarkt gehouden werd.
In de middeleeuwen was de Vlaamse kaas meer gewaardeerd dan de
Hollandse. Teksten uit 1386 vermelden dat "de Hollandse keese
verkocht op den naem van Vlaemschen keese veel te duur betaald
werd" en dat "de Hollandse keesen ghemaict zijn op de wise
van de Vlaemschen keese"
Om 1 kg kaas te maken had/heb je ongeveer 10 liter melk nodig.
Bovenaan deze pagina kun je in 6 stappen volgen hoe vroeger kaas werd
gemaakt. Het proces is nog steeds van toepassing in de moderne
kaasbereiding.